ایران از افق دریا؛ ظرفیتهای دریایی ما
تجربهای از محمدمهدی باقری، ویراستار گروه «ویراستاران»: www.viraiesh.ir
کم پیش میآید که نویسندهای قدر ویراستار را بداند. البته درواقع ارزش و اهمیتش را خوب میدانند؛ اما کمتر پیش میآید بهطور رسمی و علَنی بیانش کنند، چه برسد به سپاسگزاری. ازآنجاکه وجودداشتن استثنا بر قاعده، خودش قاعده شده است، اینجا هم میخواهم از استثنایی بر این قاعده یاد کنم؛ یعنی از کسی نام ببرم که نهتنها از ویراستار و تدوینکننده، بلکه از صفحهآرا و رسمکنندۀ نقشهذهنیِ کتابش نیز تشکر کرد. تازه، نه زبانی و پیامکی، بلکه با دعوت رسمی در دفترش.
آقای احمد باقری، مسئول روابطعمومی شرکت ایرانمارینسرویسز، اواخر آذر۱۳۹۲ زنگ زد و برای دیدار حضوری با آقای دکتر احمدی بافنده، دعوتمان کرد. گفت قرار است آقای دکتر از عوامل آمادهساز کتابش تشکر کند. با ذوق، همکاران را خبر کردم و رفتیم. در میان انبوه قرارها و جلسههایش، وقتی برای ما خالی کرده بود. خیلی خودمانی و البته لبریز از احترام، پذیرای ما بودند. دکتر مثل همیشهاش حرفهایی برخاسته از تجربه و آمیخته با درد، از ظرفیتهای رهاشدۀ دریایی ایران گفت.
پس از قدردانی، در صفحۀ نخست کتابها با خط خودش، متن تقدیمی نوشت. برای هرکداممان شاخۀ رُزی سفید روی کتابش گذاشت و با بستهای آمادهشده، به تکتکمان داد. البته برنامهریزیها را همان آقای احمد باقری انجام داده بود. اخلاق خوب این آدم همواره تحسین مرا برانگیخته است. در یک جمله، حسّ خوب این کارها به دلمان نشست.
از پیوند زیر، عکسهای این نشست را ببینید و توضیح صوتیِ نویسنده را دربارۀ کتابش بشنوید:
http://1o2.ir/virastaran
نام اثر: ایران از افق دریا؛ ظرفیتهای دریایی ما
نویسنده: محمد احمدی بافنده
آمادهسازی: مؤسسۀ «ویراستاران»، در شش ماه، بهشرح زیر:
تدوین: شهربانوسادات افتاده [تدوین بدنۀ اصلی مطالب با بههمآمیزی منسجمِ سه سخنرانی و یک مقاله و یک مصاحبه]
ویرایش: مهسا صابر
نقشهذهنی: سیدحمید حیدریثانی [نخستین کتاب در ایران با نقشهذهنیِ رنگی در قطع A2. نقشهذهنی این کتاب شاهکاری بیمانند درآمد. توضیح و چندوچون و درج تصویر آن را بهعهدۀ خود سیدحمیدآقا میگذارم.]
صفحهآرایی: علی سعیدی [در ایندیزاین، چهاررنگ، با انبوهی از عکسهای جذاب]
مدیریت آمادهسازی، پیشنهاد نام کتاب، نگارش متن پشت جلد: محمدمهدی باقری
چاپ اول: ۱۳۹۲
شابک: 0-70-5512-600-978
مرکز پخش: ۲۶۲۰۲۴۹۴
نگارش این تکه از درآمد کتاب، با ما بود. با خواندن آن، نگاهی پرندهای به درونمایه و ساختار مطالب بیندازید:
این کتاب وضعیت اکنونِ دریانوردی در ایران را به تصویر میکشد و همزمان افقهای دستیافتنی در صنعت دریانوردی را مطرح میکند. یافتههای سالها و تجربۀ روزها درگیربودن بنده در وادی گسترده و ناپیمودۀ دریایی، در این کتاب جمع آمده است و خوانندۀ دردآشنا بهوضوح درمییابد که توصیهها و افقهای مطرحشده در لابهلای یافتههای این کتاب، با دلسوزیِ عمیق و افسوسی سالخورده، عجین است.
... در فصل نخست میکوشم دیرینۀ دریانوردی را با گوشهچشم به تاریخچۀ ایران بیان سازم. سپس، در فصل دوم اهمیت استراتژیک دریا را برای احیا و تقویت اقتدار ملی گوشزد کنم. موضوع فصل سوم بنادر ایران و گذری بر مشکلات، فرصتها، ظرفیتها و ویژگیهای این بنادر است. خواهیم دید که با قراردادن بنادر در کانون توجه، میتوانیم تمام کشور ایران را از ابعاد گوناگون به توسعۀ پایدار نزدیک کنیم.
سخن اصلی کتاب در فصل چهارم آمده است: ظرفیتهای دریایی ایران. دریاهای ایران از بُعد غیرنظامی، توانمندیهای گستردهای برای رشد دارند. شاید عدۀ بسیار اندکی از مسئولان بدانند که ساخت یک کشتی چقدر شغل ایجاد میکند و تا چه میزان سودآوری مستقیم و غیرمستقیم برای اقتصاد ما به ارمغان میآورد. همچنین مسئلۀ نیروی انسانی و توانمندسازی علمی و مهارتی آنها برای دریانوردی، بسیار محوری و تأثیرگذار است که توجهی بیش از این میطلبد. صنعت ماهیگیری و گردشگری دو قابلیت برجسته در درآمدزایی و اشتغالزایی است که متأسفانه در این حیطهها، از تمامی کشورهای منطقه عقب هستیم. ظرفیتهای دریایی به اینها ختم نمیشود و مسائلی مانند شبکۀ فیبر نوری، بیوتکنولوژی دریایی، سامانههای ICT و انرژیهای نشئتگرفته از دریا را نیز شامل میشود.
پایانبخش کتاب، یعنی فصل پنجم، به حملونقل دریایی اختصاص دارد که به باور متخصصان این حوزه، شاهراه توسعۀ پایدار است و منبعی بیبدیل و بسیار بهصرفه در جهت جذب درآمدهای ارزی.
از ویژگیهای کارگاههای ایشان، تعاملیبودنِ آموزش و کاربردیبودن مباحث با حل تمرینهای متعدد و بهشیوهای کارگاهی است و این شیوۀ تدریس، رضایت بیش از ۹۰درصدیِ شرکتکنندگان را در همۀ نظرسنجیهای این مرکز تأمین کرد.
از پیوند زیر، طرحجلد و فهرست و درآمدِ کتاب را ببینید:ایران از افق دریا
عنوان: ایران از افق دریا ظرفیتهای دریایی ما
حجم: 1.36 مگابایت
توضیحات: نویسنده: محمد احمدی بافندی؛ آمادهساز: گروه «ویراستاران»